• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

Příprava je minulostí, už poslední zářijovou středu vstoupí chomutovské basketbalistky pod vedením nového kouče Pavla Staňka do sezóny 2023/2024, v níž budou obhajovat třetí místo z předešlého ročníku Chance ŽBL a zúčastní se základní skupiny EuroCupu. Jako první rozehrají Levhartice domácí nejvyšší soutěž, ve které začnou podobně jako jejich mužští kolegové dvěma venkovními duely. Ten vůbec první v základní části se uskuteční 27. září od 19 hodin a 30 minut v hale nováčka z Brandýsa nad Labem.

Po několika letech se do Chance ŽBL vrací nadstavba a Severočešky jistě budou usilovat o pozici v lepší pětce soutěže. Prvním protivníkem na cestě do ní bude nováček z Brandýsa nad Labem, který na sklonku minulé sezóny porazil v baráži Strakonice a probojoval se mezi tuzemskou elitu.

Tým vede v Chomutově velmi dobře známý Daniel Kurucz, jenž před časem působil i na lavičce Levhartic, jejichž dres donedávna oblékala rovněž Lucie Ceralová. Ta pomáhala Středočeškám k postupu a nyní jejich kádr definitivně doplnila podobně jako například nejlepší střelkyně portugalské ligy Kwanza Murray.

Sedmadvacetiletá Američanka doplnila dvojici cizinek z minulé sezóny, jimiž byly další Američanka Leeza Burdgess a Irena Vrančič z Bosny a Hercegoviny. Brandýs nad Labem se naladil na vstup do základní části vysokým vítězství 101:53 nad polským celkem z Jelenie Gory, ovšem v prvním střetnutí se bude muset obejít bez zkušené čtyřicátnice Kateřiny Matějkové, její jmenovkyně Richterové a Nikoly Šafránkové, které trápí zdravotní potíže.

Půjde o vůbec první konfrontaci obou družstev v mistrovském klání, zatím totiž změřily Levhartice síly s Brandýsem nad Labem pouze v rámci přípravy. Poslední srpnový den roku 2021 uspěly chomutovské hráčky v hájemství soupeřek, kde vyhrály o sedm bodů. Přesně do roka a do dne se odveta uskutečnila v Městské sportovní hale, kde povolily Severočešky soupeřkám pouze 38 bodů a zvítězily 71:38.