• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

Stejně jako každé léto, tak i v tom letošním zkracuje čekání na novou sezónu několik reprezentačních šampionátů. Vrcholné akce mají již tradičně i Levhartí zastoupení.

Jako první vyrazila do bojů Marie Staňková, která byla součástí reprezentační osmnáctky na evropském šampionátu v turecké Konyi. Nejmladší ze sester Staňkových odehrála šest utkání, během kterých zapsala 95 minut na palubovce. Ve zmíněné minutáži posbírala 25 bodů, 6 asistencí a 21 doskoků. Národnímu týmu šampionát bohužel nevyšel, neboť v šesti duelech porazil pouze Litvu, což znamenalo konečné 14. místo a sestup do divize B.


O pár dnů později odstartoval ve Španělsku světový šampionát žen do 19 let. Součástí českého týmu byla Valentýna Kadlecová a Johana Staňková. Český tým se v základní skupině střetl s Egyptem, Kanadou a Čínou. Po úvodní výhře nad Egyptem 103:71, prohrál český výběr s Kanadou těsně 61:66. Následovala jednodenní pauza, po které české hráčky zdolaly Čínu 75:59. Osmifinálovým soupeřem hráček s nápisem ČESKO na hrudi byly Italky. Úvodní vyřazovací duel perfektně vyšel Valentýně Kadlecové, která byla se 26 body nejlepší střelkyní utkání a díky jejímu skvělému výkonu porazily Češky Itálii 92:84. Čtvrtfinálovým soupeřem byly pozdější mistryně světa, hráčky Spojených států amerických. Megafavorit prokázal svou kvalitu a po výhře 121:61 vyřadil naše reprezentantky z boje o medaile. Národní tým měl tak před sebou dvě utkání o umístění, které mu vyšla na půl. V prvním duelu podlehl 51:67 Japonkám a čekal ho boj o konečné 7. místo na světovém šampionátu. Ve zmíněném duelu vyzvaly Česky Litevky, které zdolaly 76:50. Velkou zásluhu na tom měla Valentýna Kadlecová, jež zapsala 18 bodů a byla nejlepší střelkyní zápasu. Kadlecová odehrála na mistrovství 179 minut, nastřílela 88 bodů, posbírala 19 asistencí a připsala si 24 doskoků. Druhá Levhartice Johana Staňková strávila na palubovce 67 minut, během kterých získala 4 body, stejný počet asistencí a 18 doskoků.


Od 29. července se pak v Litvě koná evropský šampionát basketbalistek do 20 let. Český tým bude obhajovat stříbrné medaile z maďarské Šoproně. Národní tým může počítat i se službami Valentýny Kadlecová, kterou tak čeká druhá vrcholná akce v jednom měsíci a zároveň může navázat na loňské mistrovství Evropy žen U20, kde kromě stříbrná medaile získala také cenné ocenění, když byla součástí All-star týmu šampionátu. Kadlecová se může v národním týmu těšit na své parťačky z Chomutova. Reprezentační dres v Litvě obléknou také Levhartice Eliška Brejchová s Jesikou Hibalovou. Na šampionát pocestuje i Lucie Ceralová, jež poslední sezóny oblékala chomutovský dres.