• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

This text will be replaced

C h o m u t o v – V mládí se věnovala veslování po vzoru rodičů, ale nakonec přesedlala ze skifu na basketbal a tohoto rozhodnutí určitě nemusí litovat. Lounská rodačka Tereza Vorlová má totiž doma zlatou medaili ze světového šampionátu v basketbalu 3×3. Po třech letech v dresu Levhartic odchází v pětatřiceti letech do sportovního důchodu.

Do ženské nejvyšší soutěže premiérově nakoukla krátce po devatenáctých narozeninách v dresu pražské Sparty, s níž hned vybojovala bronz. Mezi tuzemskou elitou nakonec odehrála trochu symbolicky třináct sezón v několika klubech, když po Spartě prošla Slovankou v nejrůznějších městech, Táborem či VŠ Praha.

Celkem zapsala v Renomia ŽBL 338 utkání a v nich zaznamenala bezmála tři tisíce bodů, jejichž počet se nakonec zastavil na kótě 2955. Kromě toho křídelnice nebo pivotka doskočila 1402 míčů a připsala si 43 trojek. Bodový rekord v jednom střetnutí spadá do chomutovské angažmá, neboť v dresu Levhartic dala Tereza Vorlová začátkem prosince 2020 jednatřicet bodů Žabinám v jejich Rosničce.

Basketbalistka, která se usadila v nedalekých Postoloprtech, přišla pod vrcholky Krušných hor v létě 2019 a pomohla týmu mimo jiné v pohárovému bronzu v ročníku 2020/2021. Celkem odehrála v barvách Levhartic 63 duelů s bilancí 709 bodů a 327 doskoků.

Z domácí soutěže si Tereza Vorlová odskočila několikrát do zahraničí, kde odehrála celkem čtyři sezóny. Poprvé vyrazila v létě 2012 do francouzského celku Aulnoye-Aymeries, o dva roky později si vyzkoušela druhou nejvyšší soutěže v Itálii v dresu Albina. Po ročním působení v týmu Slovanka MB se na Apeninský poloostrov vrátila a hájila barvy týmů Civitanova Marche a Costa Masnaga.

Mimo klasický basketbal si oblíbila i streetball, kde se začala rodit reprezentační kariéra maminky v současnosti čtyřletého Honzíka v basketbalu 3×3. Ta ji zavedla na čtyři světové šampionáty včetně toho nejúspěšnějšího na podzim 2016, který byl jejím prvním. Tehdy v čínském Kuang-čou došla čtveřice ve složení Tereza Vorlová, Michaela Uhrová, Kateřina Novotná a Sára Krumpholcová až na úplný vrchol.

V tuto chvíli už bývalá Levhartice rozhodla semifinále s favorizovanými Američankami a celkem zaznamenala 25 bodů. Češky ve skupině postupně porazily Cookovy ostrovy, podlehly Francii, zdolaly domácí Čínu a přetlačily Rumunsko. Do semifinále postoupily přes Nizozemky a ve finále je nezastavila ani Ukrajina. „Chtěl bych Terce poděkovat za všechno, co pro Levhartice odvedla a popřát jí hodně štěstí v životě po aktivní kariéře,“ říká manažer klubu Petr Drobný.